Ιστορική Αναδρομή

     Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Ορφέα Νέου Σκοπού ιδρύθηκε το 1990  με τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου, επί προεδρίας του κ. Κετσετζή Βασίλειου . Ιδρυτές του τμήματος καλαθοσφαίρισης ήταν ο Ξανθούλης Σταύρος (Έφορος Τμήματος) και ο Γκαβανόζης Χρήστος .

     Το 1991 δημιουργείται η πρώτη ακαδημία καλαθοσφαίρισης του συλλόγου με συμμετοχή περίπου 30 Αθλητών ηλικίας 8-12 ετών .

     Το 1992 λαμβάνει χώρα η πρώτη συμμετοχή της παιδικής ομάδος στο παιδικό πρωτάθλημα του νομού Σερρών (συμμετείχαν αθλητές που είχαν γεννηθεί τα έτη 1977-1978 ) και το 1993 της ανδρικής ομάδος στο πρωτάθλημα β΄κατηγορίας της περιφέρειας (Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης) .

     Το 2001 η ανδρική ομάδα προβιβάζεται στην Α΄ κατηγορία και μάλιστα χωρίς να υποστεί καμία ήττα, ενώ το 2003 με τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού του συλλόγου εκλέγεται συμβούλιο για το τμήμα της καλαθοσφαίρισης για την καλύτερη οργάνωση της ομάδος ( Πετρακόπουλος Πέτρος Πρόεδρος – Πάτηνιου Ροδιανή Γραμματέας – Σκουλίδης Αγάπιος Ταμίας – Χαμαλίδου Ιωάννα Μέλος – Χάψαλης Χρήστος Μέλος ).

     Το 2005 εκλέγεται  νέο συμβούλιο του τμήματος με πρόεδρο τον Πετρακόπουλο Πέτρο, αντιπρόεδρο τον Χάψαλη Χρήστο, Γ. Γραμματέα την

Πάτηνιου Ροδιανή, ταμία τον Τζιμητρόπουλο Αργύρη και μέλος τον Τζιμητρόπουλο Νίκο .

     Το 2006 η ανδρική ομάδα κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της τον θεσμό του κυπέλλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νικώντας στον τελικό την ομάδα της Αγ. Βαρβάρας Καβάλας και την ίδια αγωνιστική περίοδο η παιδική ομάδα τερματίζει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος .

     Το 2007 το Παιδικό Τμήμα καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα Ανατολικής Μακεδονίας Και Θράκης (ΕΚΑΣΑΜΑΘ) πραγματοποιώντας την καλύτερη πορεία στην ιστορία του ενώ το 2008 η ανδρική ομάδα συμμετέχει για δεύτερη φορά στον τελικό κυπέλλου όπου ηττάται από την Θύελλα Φερών με σκορ 63-60 .

     Διοικητικά τον Οκτώβριο του 2008 εκλέγεται νέο συμβούλιο του τμήματος καλαθοσφαίρισης με πρόεδρο τον Γκαβανόζη Ε. Χρήστο, αντιπρόεδρο τον Γκαβανόζη Κωνσταντίνο, Γ. Γραμματέα τον Μελισσινά Αθανάσιο, ταμία τον Τζιμητρόπουλο Νίκο και μέλη τους Χάψαλη Χρήστο και Γκαβανόζη Γ. Χρήστο .

     Την σεζόν 2008 -  2009 η ανδρική ομάδα τερματίζει στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος κατακτώντας έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της την άνοδο στην Γ΄ εθνική κατηγορία ( με απολογισμό 20 νίκες και  δύο ήττες) και ταυτόχρονα κατακτά και το κύπελλο κερδίζοντας στην επανάληψη του περυσινού τελικού την ομάδα της Θύελλας Φερών με σκορ 48-47 ( η ομάδα του Ορφέα είναι η πολυνίκης του θεσμού  του κυπέλλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς στις πέντε διοργανώσεις που έχουν γίνει ως σήμερα έχει βρεθεί τρεις φορές στον τελικό και έχει κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο ) .

     Συγχρόνως εκτός από την παιδική ομάδα που συμμετέχει ανελλιπώς από το 1993 στο αντίστοιχο πρωτάθλημα και την εφηβική,  πρώτη φορά το τμήμα καλαθοσφαίρισης συμμετείχε και στο πρωτάθλημα κορασίδων καθώς και στα πρωταθλήματα παμπαίδων και παγκορασίδων (Αθλητές και Αθλήτριες γεννηθέντες τα έτη 1995-1996) και στο πρωτάθλημα μίνι (Αθλητές γεννηθέντες τα έτη 1997 και μετά) .

     Την περίοδο 2009 – 2010 η ανδρικη ομάδα συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας και  με απολογισμό 11 νίκες 15 ήττες οδηγείται σε αγώνα μπαράζ όπου και ηττάται από την ομάδα της Έδεσσας με σκορ 59 – 58 και υποβιβάζεται στην Α’ κατηγορία της ΕΚΑΣΑΜΑΘ .

     Την σεζόν 2010 – 2011 η ανδρική ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα της Α’ ΕΚΑΣΑΜΑΘ με ρεκόρ 17 νίκες - 3 ήττες και κερδίζει εκ νέου την άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία με τον ισχυρό άνδρα του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού μπάσκετ κ. Βασιλακόπουλο να κάνει την απονομή του πρωταθλήματος , ενώ συμμετέχει για μια ακόμα φορά στον τελικό κυπέλου όπου και ηττάται από την Χρυσούπολη με 64 – 75 .

     Την αγωνιστική περίοδο 2011 – 2012 ο Ορφέας τερματίζει στη 3η θέση που τον οδηγεί στα μπαράζ ανόδου για την Β’ Εθνική .

     Εκεί κι ενώ πετυχαίνει καλάθι 0,8 δεύτερα πριν τη λήξη κάνοντας το 58 – 57 κόντρα στο κολέγιο Ανατόλια, δέχεται καλάθι (!) και ηττάται τελικά με 58 – 59 χάνοντας έτσι την μεγαλύτερη ευκαιρία της ιστορίας του για άνοδο στην Β’ Εθνική .

     Στη σεζόν 2012 – 2013 η ομάδα μαστίζεται από τραυματισμούς με σοβαρότερο τη ρήξη χιαστού του καλύτερου της παίκτη (Γεωργατζάς) μόλις τη 2η αγωνιστική που χάνει όλη τη χρονιά και παρόλη τη φιλότιμη προσπάθεια υποβιβάζεται δυστυχώς στο Α’ τοπικό με απολογισμό 10 νίκες - 14 ήττες .

     Την αγωνιστική περίοδο 2013 – 2014 ο Ορφέας πραγματοποιεί την μεγαλύτερη μεταγραφή της ιστορίας του αποκτώντας τον αρχηγό των Ικάρων Κώστα Πεχλιβάνη .

     Την πιο ηχηρή " μεταγραφή '' όμως αποτελεί ο ερχομός στον Ορφέα του Γιώργου Καράγκουτη ως υπεύθυνου ακαδημιών και τεχνικού διευθυντή όλων των τμημάτων.

   Όπως είναι φυσικό η ώθηση που δίνεται στην ομάδα είναι τεράστια και ο Ορφέας κατακτά αήττητος το πρωτάθλημα και την επάνοδο του στην Γ’ Εθνική με 14 συνεχόμενες νίκες .

     Ταυτόχρονα κατακτά και το κύπελλο ΕΚΑΣΑΜΑΘ για 3η φορά στην ιστορία του (και 2ο νταμπλ) επικρατώντας στον τελικό του Α.Ο.Σ. με 78 – 74 στην παράταση .

     Στην σεζόν 2014 - 2015 ο Ορφέας βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, την συμμετοχή του ή όχι στην Β' Εθνική κατηγορία. Η ομάδα τερματίζει στην 4η θέση αλλά μία εβδομάδα πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος και με την διάλυση του ΚΑΟΔ, προκύπτει το δικαίωμα συμμετοχής της στην Β' .

     Μετά από διαδοχικές συσκέψεις με όλους τους φορείς κρίνεται πως το καλύτερο για την ομάδα είναι η παραμονή της στην Γ΄Εθνική .

     Την επόμενη χρονιά (2015-2016) η ομάδα του Νέου Σκοπού προσπαθεί να δώσει ακόμα περισσότερο χρόνο στους νεαρούς αθλητές και πραγματοποιεί μία ικανοποιητική πορεία τερματίζοντας ακριβώς στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.

     Ταυτόχρονα το παιδικό τμήμα κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις και τερματίζει στην 3η θέση ικανοποιώντας πλήρως τις προσδοκίες της ομάδας.

    

     Την επόμενη σεζόν (2016-2017) ο Νέος Σκοπός σώζεται για μία ακόμα χρονιά εύκολα, συνεχίζει να δίνει ευκαιρίες στους μικρούς αλλά τα διαδοχικά "μπαμ" γίνονται στις ακαδημίες.

     Τα Χριστούγεννα ο Ορφέας συμμετέχει στο καμπ του Παναθηναϊκού στο Λουτράκι όπου κλέβει τις εντυπώσεις καθώς κατακτά το τρόπαιο ενώ ο Αχτσής ψηφίζεται ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά!

     Η συνέχεια δίνεται το Πάσχα του 2017 με τον Ορφέα να διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Τουρνουά Παμπαίδων και ιστορικές ομάδες τεράστιας εμβέλειας όπως Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Άρης, ΠΑΟΚ, δίνουν το παρόν στο κλειστό του Νέου Σκοπού που ζει μεγάλες στιγμές!!!

 

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player


Copyright © 2016. All Rights Reserved.